Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Marts 2013


Alle disse kulturregioner


Kun 9 af landets i alt 98 kommuner har valgt at stå udenfor kulturregioner. 4 kommuner medvirker sågar i flere kulturregioner.

Det var ved Jytte Hildens lov om regionale kulturforsøg i 1995, Kulturministeriet indledte denne særlige, frivillige samarbejdsform med kommuner og regioner (tidligere amterne). Forsøget fik en del knubs i de tidlige år, men har stille og roligt udviklet sig til en holdbar kulturpolitisk strategi.

Aktuelt indgår 89 af landets 98 kommuner i i alt 12 forskellige kulturregioner. En enkelt region (Nordjylland) medvirker også.

Kulturregionerne etableres gennem en frivillig aftale mellem et antal kommuner og Kulturministeriet. Kommunerne finder sammen ud fra lokale samarbejdsmønstre og -ønsker. Et helt særligt element er, at disse frivillige aftaler gerne bryder med vanlige bureaukratiske, hierarkiske delinger af landet. At en kommune kan deltage i mere end én kulturregion, er fx udenfor almindelige bureaukratiske normer.

Derfor

Tanken bag kulturregionerne er, at skabe øget lokalt samarbejde. Brugerne af kulturinstitutionerne bevæger sig ofte på kryds og tværs af kommunegrænserne. Og kulturinstitutionerne kan højne kvaliteten og blive mere attraktive gennem tættere samarbejde. I visse tilfælde vælger Staten at tildele kulturregioner såkaldt nationale opdrag. Eksempler på sådanne har været Digital kunst (Kulturregion Aarhus) og Videncenter for luftfotoarkæologi (Kulturregion Midt- og Vestjylland). Med nationale opdrag følger også statslige penge.

Med kulturaftalerne får kulturregionerne også friere mulighed for at disponere over kulturpengene.

Udenfor - og med-det-hele

De ni kommuner, som har valgt at stå udenfor aftaler om kulturregioner, er Hedensted, Bornholm, Brøndby, Dragør, Glostrup, Høje-Taastrup, Tårnby, Vallensbæk og Solrød.

Hedensted (som ligger midtvejs mellem Horsens og Vejle og bl.a. omfatter Juelsminde) er den eneste jysk-fynske kommune udenfor kulturregioner. Kommunen er "kendt" som den kommune, der bruger færrest penge på kultur (se Søndag Aften arkiv).

Bornholm har nok vanskeligt ved at finde naboer at dele kulturregion med, men kunne givetvis - ligesom Aarhus - etablere sin egen kulturregion med øgede frihedsgrader. Bornholms kommune har dog i forvejen en række aftaler med Kulturministeriet, så det reelt nærmer sig en kulturregion.

Endelig har 7 kommuner i det sydlige København og på Amager valgt at stå udenfor det samarbejde, som omfatter alle andre kommuner i hovedstadsområdet. Solrød indgik indtil 2011 i den nu ophørte kulturregion København Syd, hvorfra de øvrige kommuner har valgt at indgå i KulturMetropolØresund, som omfatter hovedstadsområdet.

Roskilde (KulturMetropolØresund, Midt- og Vestsjælland), Stevns (KulturMetropolØresund, Storstrøm), Middelfart (Fyn, Trekanten) og Tønder (Sønderjylland, Vadehavet) er de kommuner, som indgår i mere end en kulturregion.

Aftalerne om kulturregioner indgås løbende, typisk gældende for 4-års perioder. Den seneste aftale, for Storstrøm, gældende for 2013-2014, blev indgået 28. februar i år. I løbet af foråret forventes en fornyet aftale blive indgået med Sønderjylland og med Aarhus. De øvrige aftaler varer til 2014 og senere.

Læs også:
13 kulturregioner
Hvad skal vi med kulturregionerne?

Søndag Aften 03/2013       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2012






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2013 Søndag Aften.. All rights reserved.